Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 09.19.2024, 9:41 PM

Глинський ліцей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

4:47 PM
Мова – державна перлина

Світова спільнота 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови. Свято було прийняте у листопаді 1999 року на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Протягом тижня з 15 лютого по 19 лютого у ліцеї тривав інтерактивний Тиждень рідної мови.

«Рідна мова дорога людині, як саме життя»,- каже народна мудрість. Кожен українець має за обов'язок берегти, шанувати та примножувати нашу мову. Учні сьомого класу разом з учителем української мови Дем’янець О.Г. побували на мовному ярмарку «Люблю я мову українську: вона - краса, вона - життя", де проявили вміння, навички та знання рідної мови. Діти взяли участь в аукціоні знань «Мова - краса спілкування»,  у конкурсах  «Віршовані вихиляси», «Загадки- жарти», «Словникова скринька»

«Неймовірна круговерть» захопила вчителя української мови     Швайку Н.В. та учнів 10 класу. Діти поринули в захоплюючу лінгвістичну подорож. Цікаві запитання, несподівані бонуси, відеопідказки розігрували команди, що змагалися. Перемогу вибороли найсильніші, а всі учасники гри переконалися в незліченних багатствах нашої солов'їної мови.

Щоб розвивати і пробуджувати, формувати в учнів творче володіння знаннями української мови, учитель-філолог Харченко В.І. провела мовний турнір у 5 класі «Мандри слова», інтелектуальну гру у 8  класі «Мовне асорті», семінар-практикум у 9 класі «Мовний крок». Знавці рідного слова малювали  хмаринки слів до теми  «Любов до рідної мови», розповідали цікаві факти про українську мову, складали ребуси, обмінювалися думками.

До Дня рідної мови класовод 3 класу  Нудьга О.П. цікаво і змістовно провела урок-гру "Королева -- українська мова". Діти поринули у чудовий і дивовижний світ рідного слова, грали в мовні ігри та конкурси, які були направлені на збагачення словникового запасу, розвиток мовлення та мислення школярів. У підсумку були визначені кращі знавці української мови.

У 6 класі було учитель української мови Карпенко О.В. провела квест «Золоті скарбниці мови». Команди із символічними назвами «Синє небо» та «Жовте колосся» із захопленням брали участь у різноманітних конкурсах: «Мовна розминка», «Листівка іменнику», «Портрет рідної мови», «Чудо-слово». Шестикласники зрозуміли, що рідна мова - це золота скарбниця народної мудрості.

У книжковій виставці «Мова – то серце народу», оформленій бібліотекарем Муркою Л.А., розглядаються питання фонетики, орфографії, правопису та стилістики сучасної української мови, представлені словники та довідники, а також читачі знайдуть видання славетних майстрів рідного слова, які прославляють свою країну, свою рідну мову, бо мова – це засіб відображення національної культури, розвитку та збереження духовної і матеріальної спадщини.

Переглядів: 100 | Додав: glinskajashkola | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
uCoz