Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 09.20.2024, 3:59 AM

Глинський ліцей

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

3:29 PM
Вечорниці на Андрія

13 грудня вихованці гуртка «Народознавство» (керівник Карпенко О.В.) відсвяткували  одне з найбільш  шанованих  у давні часи молодіжних свят Калити, або Андрія.

Старшокласники  провели вечорниці з давніми українськими  обрядами: вшануванням символу сонця  -  калити, знарядь праці,якими господиня поралася біля плити(коцюби,рогачів,сажі),ворожінням на майбутню долю, куштуванням пісних  овочевих страв.

 Найцікавішим було ворожіння на судженого. Гадали на балабушках(обрядове печиво),на барвінку,на чоботях,на мисках. Дівчата з захватом та цікавістю дізнавалися,чи будуть у парі,звідки буде майбутній чоловік та яке його буде ім’я. Одним з найпоширеніших прийомів магії андріївського вечора було «засівання конопель». Дівчина набирала в пелену насіння коноплі, льону чи маку, і вийшовши надвір, сіяла його по снігу, примовляючи:

Андрію, Андрію,
Я на тобі коноплі сію,
Нехай буду знати,
З ким буду їх збирати!


Потім набирала у жменю снігу, вносила до хати, і, дочекавшись, поки сніг розтане, лічила зернята. Якщо випадала парна кількість – значить, цього року вона вийде заміж.

З повагою  та пошануванням  виносили дівчатка через вінок з вишитих рушників святковий хліб,приказуючи:

Ой Калита, Калита,
Із чого ж ти вилита?
Ой я з жита сповита,
Ой я сонцем налита
Для красного цвіту
По білому світу…

 Хлопці грали в «Калиту» : вибирали поміж себе пана Коцюбинського та пана Калитинського, гарцювали на «вогняному коні»-коцюбі, кусали калиту.  Хто не зміг відкусити,того мазали сажею.

 У кінці свята всі пригостилися пісними стравами. Кожен приніс смачні квашені помідори,яблука,хрумкі огірочки,зварену в «мундирі» картоплю. Звичайно ласували  й  калитою. Усіх гостей теж пригостили смачними стравами. Свято запам’ятається надовго.

Переглядів: 161 | Додав: glinskajashkola | Теги: Андрієві вечори, свято Андрія, вечорниці, свято Калити | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
uCoz